Пародонтитът представлява заболяване, което води до атрофия на венците и прогресивно

...
Пародонтитът представлява заболяване, което води до атрофия на венците и прогресивно
Коментари Харесай

Пародонтоза: започва незабелязано, но убива

Пародонтитът представлява заболяване, което води до недоразвитост на венците и прогресивно унищожава основата, върху която се крепят зъбите в устната празнина. Обикновено то е съпроводено и от други възпалителни процеси.

Бактериите се разнасят из целия организъм

Приблизително 35 млн. души в Германия са наранени от пародонтит, като броят на нерегистрираните случаи евентуално е доста по-голям, защото хроничното инфектиране на устната празнина постоянно се диагностицира прекомерно късно. А бактериите се популяризират в организма посредством кръвния поток.

Опасностите, които крие хроничният пародонтит, не трябва да се подценяват, разяснява пред ZDF проф. Никол Арвайлер, директорка на катедрата по пародонтология в университета в Марбург. Тя изяснява следното: " В пародонталните джобове има голям брой бактерии, както и многочислени възпалителни субстанции - отрови, които тези бактерии създават. Те се популяризират посредством кръвния поток из целия организъм. "

Ако разрушаването на пародонта (околозъбните тъкани) не се лекува, опасността от загуба на зъби надалеч не е единственият риск. Хроничното инфектиране на устната празнина може да докара до тежки последствия за целия организъм.

Опасност за сърдечните клапи

Съществуват индикации, че пародонтитът води до риск от бактериална зараза на сърдечните клапи. Една от вероятните последствия е миокардитът. Повишава се и рискът от инфаркт или инсулт, изяснява още експертката, представена от немската социална медия.

Всички знаят, че тютюнопушенето усилва опцията за сърдечносъдовите болести, както и инсултите, показва тя. " Но пародонтитът сигурно е на равна нога с него. Той съставлява също толкоз огромна заплаха ", безапелационна е проф. доктор Арвайлер.

Риск от тежък ревматизъм и високо кръвно налягане

В допълнение към сърдечносъдовите болести, хроничното инфектиране на устната празнина усилва риска от тежко протичане на хронични респираторни болести, ревматизъм, остеопороза и високо кръвно налягане, показва още обявата на ZDF. Експертите разискват и тематиката за вероятното въздействие на пародонтозата върху появяването на деменция и заболяването на Паркинсон. А вероятните връзки с диабета са изключително добре научно документирани.

Често пъти възпалението не провокира болежка

Много от засегнатите може даже да не знаят, че имат пародонтит, макар че възпалението в устната им празнина е към този момент факт. За разлика от кариеса, болестта първоначално не провокира болки. Точно заради това то прекомерно постоянно остава неусетно, тъй като е прикрито в джобовете на венците и се диагностицира късно. За да се разпознае, е належащо изцяло проучване на венците. Проф. Никол Арвайлер обръща внимание и върху неналичието на задоволително информираност за този проблем.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР